Pogodnosti kreditiranja EBRD

Bez autora
Mar 16 2010

Evropska banka za obnovu i razvoj u Privrednoj komori Srbije predstavila je svoje modele finansiranja privrednog sektora i osnovne uslove za finansiranje. Mogućnosti koje nudi EBRD privrednicima koji žele da razvijaju svoje firme su velike. EBRD se veoma razlikuje od komercijalnih banaka, jer kapital kod njih je skup, a profit joj nije u prvom planu. EBRD poseduje dosta programa u oblasti agrobiznisa, energetske efikasnosti, građevinarstva, nekretnina, pakovanja, distribucije, industriji čelika, kao i u prerađivačkoj industriji. Saradnju sa EBRD ne mogu da ostvare javna preduzeće, proizvođači duvana i kompanije sa sektora koje EBRD ne finansira. Akcenat se stavlja na programe koji se finansiraju do 10 miliona evra, a to je takozvana linija LEF. Postoji i finansiranje EBRD-a u agrobiznisu, sektoru nekretnina, finansiranje kroz program tehničke pomoći TAM i program pružanja pomoći razvoju malih i srednjih preduzeća BAS. Takođe je predstavljena i linija za investicije u kapital LEF, koja je osnovana od strane EBRD-a i italijanske vlade, linija direktnog finansiranja projekata održivog energetskog razvoja WeBSEDFF, kao i nova poslovna grupa, za industriju, trgovinu i agrobiznis, koja radi od januara...

Pogodnosti kreditiranja EBRDEvropska banka za obnovu i razvoj u Privrednoj komori Srbije predstavila je svoje modele finansiranja privrednog sektora i osnovne uslove za finansiranje.

Mogućnosti koje nudi EBRD privrednicima koji žele da razvijaju svoje firme su velike.

EBRD se veoma razlikuje od komercijalnih banaka, jer kapital kod njih je skup, a profit joj nije u prvom planu. EBRD poseduje dosta programa u oblasti agrobiznisa, energetske efikasnosti, građevinarstva, nekretnina, pakovanja, distribucije, industriji čelika, kao i u prerađivačkoj industriji.

Saradnju sa EBRD ne mogu da ostvare javna preduzeće, proizvođači duvana i kompanije sa sektora koje EBRD ne finansira.

Akcenat se stavlja na programe koji se finansiraju do 10 miliona evra, a to je takozvana linija LEF.

Postoji i finansiranje EBRD-a u agrobiznisu, sektoru nekretnina, finansiranje kroz program tehničke pomoći TAM i program pružanja pomoći razvoju malih i srednjih preduzeća BAS. Takođe je predstavljena i linija za investicije u kapital LEF, koja je osnovana od strane EBRD-a i italijanske vlade, linija direktnog finansiranja projekata održivog energetskog razvoja WeBSEDFF, kao i nova poslovna grupa, za industriju, trgovinu i agrobiznis, koja radi od januara.

Investiranje u kapital kompanije se pokazalo kao veoma dobar način da kompanija raste i modernizuje se, naročito sada kada su mnoge kompanije zadužene i potreban im je reprogram dugova da bi nastavile sa radom.

Od 2001. godine do kraja februara 2010. godine EBRD je uložila ukupno 1,98 milijardi evra kroz 95 projekta u zemlji i 33 regionalna projekta. Oko 40 posto dosadašnjih ulaganja u Srbiji je završilo u sektoru infrastrukture, 16 posto u energetici, 21 posto u finansijskom sektoru i oko 25 posto u sektoru preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik